donderdag 31 maart 2016

Feestvierdaagse

Door Liselotte

In die paar maanden dat we hier zijn, maken we veel van de lokale feesten mee. Vorige week hadden we weer zo'n feestvierdaagse. Officieus startte die een maand geleden ongeveer, met de voorbereidingen voor Poerim. In Beit Moses betekende dat maskers en hoeden knutselen, decoraties ophangen en de bewoners warm maken met het verhaal van Ester. Afgelopen donderdag was het dan eindelijk zover: verkleedkleren werden aangetrokken en de rollators verplaatsen zich langzaam naar de gemeenschappelijke ruimte. Marianne kwam een paar weken daarvoor bij een grote schoonmaak in het BaanBrekershuis een Volendams kostuum tegen, wat ik voor de gelegenheid maar heb aangetrokken. Met name de Nederlandse senioren konden dit wel waarderen. Onder het genot van feestmuziek en hamansoren konden de bewoners kijken naar een dansvoorstelling van een jong duo, om vervolgens ook zelf mee te dansen of rollen.
Poerim met een van de bewoonsters van Beit Moses
Donderdagavond stond in het teken van Pasen. Met een deel van de groep hebben we een viering in Christ Church bijgewoond, gevolgd door een stiltewandeling van de Jaffapoort naar de Olijfberg. In de tuin van de Russisch Orthodoxe kerk, boven Getsemane, vond een korte overdenking plaats. Bijzonder om zo stil te staan bij het offer dat Jezus vrijwillig voor ons bracht. Na afloop ruilden we de rust in voor feestmuziek om, in overeenstemming met de BaanBrekersvisie, de lokale gebruiken eens wat nader te onderzoeken. Zo ontdekten we dat het Joodse Poerim niet veel verschilt van het Brabantse carnaval.

Poerimtheater van Beit Moses
Dag twee van onze feestvierdaagse begon 's ochtends vroeg in de Graftuin, waar onze eigen Elleke de viool mocht bespelen tijdens de Goede Vrijdagdienst. Ook nu weer een bijzondere locatie om stil te staan bij Pasen. Een fijne plek in een stad vol toeristen en hectiek. Na afloop maakte de stilte evenals de avond daarvoor plaats voor feestgedruis. De stad was gevuld met verklede gezinnetjes die genoten van livemuziek en toneel. Ook voor ons echt genieten!

Hoewel Poerim er officieel op zat, hebben we het feest zaterdagochtend voortgezet in een Messiaanse gemeente. Tijdens de dienst werd traditiegetrouw het boek Ester doorgenomen. De rest van de dag hebben we in alle rust doorgebracht, omdat we de volgende ochtend naar de Sunrise Resurrection Service zouden gaan in de Graftuin.

Poerim donderdagavond in Jeruzalem
Zo gezegd, zo gedaan. Om 04.30 uur ging de eerste wekker (Nederlandse tijd 03.30 uur) en een uur later liepen we met elkaar door een nog slapende stad. Tot onze grote verbazing waren met ons zo'n duizend anderen vroeg opgestaan, de Graftuin was tot het hek toe gevuld. We zochten een plekje tussen alle mensen die om het graf heen stonden. Van alle bijzondere samenkomsten die we dagen daarvoor hadden bijgewoond, was deze wat mij betreft de kers op de taart. Hoewel het "echte" Pesach pas over een maand gevierd wordt en hoewel dit misschien niet dé plek was waar het tweeduizend jaar geleden gebeurde.. Had ik mij geen betere eerste Paasdag kunnen wensen, dan in de Graftuin met zoveel anderen te kijken naar een leeg graf en te zingen voor onze opgestane Heer!

Eerste Paasdag in de Graftuin

2 opmerkingen:

  1. Hoi, jongelui, wat een mooie BLOG!!! Leuk dat jullie al die feesten konden meevieren een hele ervaring!!! M.b.t de tijd op 1e Paasdag weet ik het nog zo net niet, want bij ons ging de tijd 1 uur vooruit!!! Zomertijd dus terwijl de zomer hier nog ver weg is. Dit weekend wordt het gelukkig wat warmer, fijn voor mij want ik moet na 3 weken in Nederland nog steeds wennen aan de kou en heb nog steeds heimwee naar Israël. Shabbat shalom voor jullie alvast!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gaaf om jullie tegen te komen op Erev Shabat bij de Kotel! Shabat shalom!

    BeantwoordenVerwijderen